Személybejáró ajtó vagy mellékajtó?

Egy szekcionált kapunál, ahol nemcsak áruforgalom, hanem sűrű személyforgalom is bonyolódik, praktikus már a tervezés során valamilyen személyajtóról gondoskodni. Ha a nagy mennyiségű személyforgalom a szekcionált kapunk keresztül bonyolódna, az egyrészt nagy hőveszteséget okozna a csarnokban, illetve a sok használattól a kapu élettartamát rövidítené meg.
A személybejáró ajtó

Magába a kapulapba van integrálva, így nem szükséges még külön szabad nyílást kialakítani részére. Nyitási iránya lehet a DIN szabvány szerint jobbos vagy balos, nyílhat kifelé vagy befelé, de mindig automatikusan – ajtóvisszahúzó szerkezet segítségével – záródik.

Motoros működtetésű szekcionált kapu esetén – a biztonságos működés érdekében – a mozgatómotort csak akkor lehet működtetni, ha a személybejáró ajtó precízen be van csukva. Ezt egy, az ajtóba épített érzékelő relé garantálja.

Az ajtó mérete a kapu méretétől függ. A személybejáró ajtót a kapuba a szélétől 1000 mm-től bárhova elhelyezhetjük.A mellékajtó

A kapuhoz akkor tudunk mellékajtót építeni, ha már a tervezés során gondoskodtunk a szükséges széles szabad nyílásról. A mellékajtónak nagy előnye, hogy a személyforgalom esetén semmiképpen nem kell a szekcionált kapu forgalmához alkalmazkodni, és statikailag sem terheli a kaput. Egyben pontosan el lehet különíteni a személyforgalmat és a targonca, vagy más teherforgalmat. Ez a csarnokon belüli baleset megelőzést nagymértékben segíti.
Építészetileg is szép megoldás, hogy a mellékajtó nemcsak külső megjelenésében azonos a kapu megjelenésével, hanem egymás mellé építve egységet alkotnak úgy, hogy az ajtó fölött fix blendável a homlokzatot a kapu teljes magasságáig lefedjük.Zárszerkezet variációk

Mind a személybejáró ajtók, mind a mellékajtók különféle zárszerkezet variációkkal szállíthatók:
  • mindkét oldalon kilinccsel
  • belül kilinccsel, kívül gombbal
  • pánikzár, kívül fix címmel, belül pánik rúddal
  • pánikzár, mindkét oldalon nyitórúddal
  • pánikzár a külső oldalon fix címmel, belül tolózárral
  • pánikzár a külső oldalon pánik rúddal, belül tolózárral